Wednesday, August 3, 2011

Pemanis Mulut

Salam Ramadhan semua. Semalam tiba-tiba saya terajin utk buat dua jenis pemanis mulut. Puding roti dan Puding karamel (sebab mama kata, adik dah lama mengidam benda ni). Tanpa melengahkan masa, jom tengok Puding roti buatan saya dan Puding karamel buatan saya dan mama.

p/s : resepinya saya google aje. hee~
Puding Roti

Oh ini fresh kluar dari oven :)

Setelah dipotong-potong

Bahan-bahan :
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur ayam
  • 1 sudu besar butter
  • 1/4 cawan gula
  • 235ml susu cair ( saya guna ideal milk )
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Kismis (Ligo satu kotak)
  • Pisang dipotong nipis


Cara-cara :
  1. Toast roti ke dalam toaster sehingga garing. Carik-carikkan roti dan masukkan ke dalam acuan.
  2. Tabur sedikit kismis di celah-celah dan di atas roti, kemudian tuang butter yang telah dicairkan tadi ke atas roti tersebut.
  3. Pukul telur, susu, gula dan esen vanilla sehingga sebati dan tuang ke dalam acuan yang berisi roti tadi.
  4. Tabur lebihan kismis dan pisang. Biarkan adunan telur menyerap sebentar ke dalam roti.
  5. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan sehingga keperangan selama 20-25 minit dengan suhu 180 C.


Puding Karamel


Bahan-bahan :

Untuk gula karamel:

  • 1 cawan air
  • 1 cawan gula

Untuk adunan puding

  • 1 tin susu cair
  • 8 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 3 sudu kecil gula

Cara-cara :
  1. First sekali kite buat gula karamek dulu. Cairkan gula dengan api yang sederhana, sampai gula tu jadi perang2. Then baru letak air. Kacau sampai gula dan air tu sebati.
  2. Lepas gula dan air dah sebati, tuangkan dalam loyang untuk dibakar. Sejukkan pada suhu bilik.
  3. Sementara menunggu gula karamel tu sejuk pada suhu bilik. Kita buat adunan puding pulak. Campurkan semua bahan2 adunan puding dan gaul sampai sebati.
  4. Kemudian bila dah sebati, tuang adunan puding dalam loyang gula karamel tadi.
  5. Masukkan loyang dalam oven yang beralas dulang pembakar, bakar dengan suhu 160-180 darjah celcius, lebih kurang 40 minit.
  6. Lepas 40minit keluarkan dan masuk dalam peti sejuk. Baru best makan !

Selamat Mencuba dan Selamat Menjalani Ibadah Puasa :)









2 comments:

Etong said...

wahh semua pun nampak sedap!

LynN LoLa~~ said...

puding roti tu nampak macam makaroni bakar pulak sekali pandang! alamak baru subuh da piker2 kueh.. yum2~