Friday, July 15, 2011

Percubaan Pertama - Pavlova

Salam. Selamat petag semua ! hehehe. First time update blog petang-petang, selalunya tengah malam buta. heheh. Actually semangat nak update blog sebab baru je lepas buat pavlova. Muka ni pun melekit2 lagi, sebab baru kua dr dapur. Gambar kat bawah ni pun fresh lagi tau. hehee.

So, kesimpulan percubaan pertama saya membuat pavlova sebenarnya tak berapa nak memuaskan hati sgt. But okay la. Tak puas hati sangat sebab biasala rupa die tak berapa nak cantik sangat n whipping cream tu pun tak berpa nak pekat sgt. Gambar2 kat bawah ni, cari angle terbaik punyooo kasi tak nampak hodoh. hahha. Pandai tak saya cover? hihiii

Korang yang tengah tak buat apa2 kat rumah tu, cuba2 la buat bnde ni. Nampak simple tapi sebenarnya berpeluh jugak la nak buat. haha. Nanti kat bawah ni saya bagi resepinya ya. Saya pun google aja resepi pavlova ni. Rasa die sangat2 manis, kepada sesiapa yang tak kuat manis, boleh la kurang gula :)




Resepi Pavlova.

Bahan-bahan :

4 biji putih telur

1 cawan gula kastor

1/2 sudu teh esen vanilla

1 sudu teh cuka masakan (saya guna perahan limau nipis dengan kuantiti yang sama)

1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan:

1 cawan (240 ml ) whipping cream

1 1/2 sudu besar gula halus

1/2 sudu teh esen vanilla

Cara-cara :

1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan.Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'.

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.

3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Haha. Jangan risau. Ni tanduk bagus punya. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit.

4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu.

6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper).

7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Tapi, saya buat cara saya sendiri. :)

Masa membakar :

1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven.

2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas.

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.

Cara menghias :

1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental.

2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila.

3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan.

Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan.


Selamat Mencuba Kawan-kawan :)










3 comments:

Katie Jamaludin said...

sedapnye :)

dobot said...

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!
Laparrrrrr :(

shiera firhat said...

katie, sedp tp manis sgt -.-

dobot , makan la awak hihiih