Thursday, January 3, 2013

Kehidupan.

KEHIDUPAN. Allah dah atur hidup kita. Pengaturan DIA adalah sebaik-baik pengaturan. Jangan pernah merungut. Jangan pernah mengeluh. Yang datang semua dari-NYA. Walau pahit yang kita terima, anggap ini dugaan-NYA. Dugaan ini jangan di ambil negatif, sebaliknya jadikan kekuatan untuk bangkit. Jangan kalah, jangan menyerah. Allah tak kan bagi dugaan kalau kita, hamba-NYA tak mampu nak hadapi.

Andai di kenang peristiwa lepas, sedih sebak itu perkara biasa. Tapi ingat, Allah dah rancang sesuatu yang lebih baik untuk hidup kita. DIA lebih tahu mana yang baik dan mana yang tidak untuk hidup kita. Kita kena redha dengan ketentuan-NYA. Berat nak menerima? Itu lumrah. Didik hati kita, minda kita, jiwa kita untuk terima qada dan qadar Allah. Jangan kata tidak, jangan kata tak boleh, jangan cipta seribu satu alasan. Positifkan fikiran, bisik pada diri sendiri, semua yang tejadi ada hikmahnya. Entah bila, entah di mana hikmah itu akan tiba, bukan kerja kita, tapi kerja YANG ESA. Sabar menanti dengan yakin. Itu sesuatu yang pasti.

Air mata selalu mengalir, nahh biarkan saja. Jangan diseka. Kadang-kadang air mata itu tanda kekuatan. Cara terakhir untuk didik diri jadi kuat. Menangis sepuasnya, sampai masa, jiwa lesu, hati penat berhentilah ia dengan sendirinya. Saat itu, pasti kita dah betul-betul kuat, gagah melangkah untuk teruskan kehidupan. Sebagai ramuan tambahan dalam menggagahkan diri, jangan lupa DIA. Doa minta cekalkan hati, dekatkan diri dengan-NYA agar tenang jiwa rohani.

Jangan pernah kesali apa yang dah terjadi. Jangan pernah kesali apa yang dah kita tinggalkan. Anggap itu pengajaran. Pengajaran untuk kita di masa hadapan. Sudah sinonim bagi kita, manusia biasa dalam membuat kesilapan dan dosa. Suatu masa, kesedaran akan tiba. Anggap kesalahan dan kesilapan lalu sebagai "medium" untuk kita menjadi seorang manusia yang lebih dewasa dan matang. Tahu mana baik, mana buruk dan jangan terlalu berlandaskan pada nafsu. Kehidupan sebenar bermula apabila kita tersedar akan kesilapan yang kita lakukan dan kita ingin memperbaiki diri kita agar menjadi lebih baik.

Terus kehadapan. Jaga dan hargai apa yang dalam genggaman, apa yang kita ada. Benda lepas jadikan pengajaran. Jangan diulangi kesilapan lepas. Apapun yang terjadi, hidup kena diteruskan. Sungguhpun pahit, belajar untuk terima,  didik diri untuk redha. Semoga kita kuat menempuh kehidupan yang tak tahu bila hujungnya. Peace!Love, SF 2013.

1 comment:

azza hana said...

cira..semakin matang..eh,azza try add insta or tweet tapi x dapat..take care..